A vaddisznóvadászat titkai

Hogyan lehetsz sikeresebb vaddisznó vadász? Ismerd meg a vaddisznó vadászat titkait! Magyarországon már csak itt tudod megrendelni a könyv pdf. változatát! A papír könyvek már elfogytak.

Most a könyv (e-book) mellé egy különleges ajándékot kapsz! Segítségével megismerheted saját vadászterületed legjobb vadmozgási időszakait. Ez hasonló szolunáris elven működik, mint a horgászoknál, csak itt nem a halakra, hanem a vadakra vonatkoztatva kapod meg az adatokat.

A könyv ára: 5.000 Ft pdf.-ben. Terjedelem: 110 oldal Rendeld meg most!

RENDELD MEG ONLINE PDF. FORMÁTUMBAN ITT!

Hogyan lehetsz sikeres vaddisznó vadász? – Használd a könyvben található vadászati ismereteket!

ISBN: 9789630852487

Formátum: Pdf. 

Terjedelme: 110 oldal

A tartalomból: A vaddisznók tartózkodási helyei – A vaddisznó viselkedése, életmódja – A vad járása – Táplálkozása – A szél ismerete – A vaddisznó vadászata – A szórók titkai – Hasznos tanácsok – A vaddisznó életkora – Utánkeresés kutya nélkül – Utánkeresés kutyával – Váltók – Vadkárelhárítás – Vaddisznó les, hívás, hajtóvadászat – A vaddisznóvadászat titkai, elhallgatott módszerek – Történetek – Konyhatitkok – Receptek 

Olvasói véleményekből:

M. István: „Nagyon sok vadász könyvet kiolvastam már, de ritkán van részem olyan élményben, hogy az olvasottakat hasznosítani tudom a vadászat során. Hiszek abban, hogy ez a könyv képes eredményesebbé tenni bármelyikünk vaddisznóvadászatát, hiszen egyre több sikerben van nekem is részem az alkalmazott megoldásoknak, tanácsoknak és praktikáknak köszönhetően. Sok olyan ismeretre tettem szert, amiről korábban nem is hallottam. Várom a folytatást!”

Mintál T.: Lelkesen olvastam tanácsait a vaddisznó vadászattal kapcsolatosan. Felkeltette érdeklődésemet az Ön által használt alkalmazás, ami az időjárási viszonyokat veszi figyelembe.

Csendes N.: Kezdő vadászként hatalmas segítség számomra ez a könyv. Értékes anyag, nagyon örülök, hogy megvásároltam.

A vaddisznó vadászat titkai

Vaddisznó vadászat - Szoboszlai Lajos

A hátam mögött elsuhanó 35 év vadász és horgász élményekben igen gazdag volt. Hálát adok ezért a jó Istennek. Sokat tanultam, tapasztaltam, most ennek egy részét szeretném veletek megosztani. 

„Valójában semmit sem birtokolsz, csak őrzöl egy darabig. S ha képtelen vagy továbbadni azokat, akkor azok birtokolnak Téged. Bármi legyen is a kincsed, úgy tartsd kezedben, mintha vizet tartanál. Mert ha megszorítod, eltűnik. Ha kisajátítod, tönkreteszed. Tartsd szabadon és örökre a Tied marad.”
Anthony de Mello

Fogadjátok barátsággal!

És még egy gondolat:
Soha ne legyetek irigy vadászok! Az embernek ez a rossz tulajdonsága vadásztársaságok felbomlásához, területharcokhoz, az emberi kapcsolatok és a lélek romlásához vezet.

A Nimród vadász újságban megjelent cikkeimről, videókról az alábbi hivatkozásokra kattintva olvashatsz:

Browning vadászfegyver Winchester XPR vadászfegyver Winchester SXP vadászfegyver

Nikon Prostaff kereső távcsövek Nikon EDG kereső távcső

Winchester XPR vadászfegyver bemutató video

Browning X Bolt video

Browning Maral Compo Nordic film

Browning X Bolt Thumbhole tussal prezi

Vaddisznó vadászat – Tanácsok jó szívvel:

Az erdei fenyő titka

Ahol az erdőállományban ritkán előfordul erdei fenyő, szinte mindig érdemes megnézni a törzsüket. Megfigyeléseim szerint a vaddisznók egyik legkedveltebb dörzsfája. Rágja, hasogatja, dörgölőzik hozzá. Szegény fa elveszíti a kérgét és a sérülések miatt folyamatosan próbálja gyógyítani magát, gyantát ereszt. Ennek az intenzív illatú és erős gyógyhatású, antibakteriális és fertőtlenítő anyagnak széles a felhasználási köre. Folyékony állapotban a méhészek kaptár javításához használják, de a bőrbe fúródott tüske eltávolítására is alkalmas. Mivel a vaddisznók rendszeresen használják a fenyőt, érdemes az oda vezető váltóknál vagy a fa közelében lesni.

A szél iránya

A vaddisznó legfejlettebb érzékszerve a szagló szerve. Látásuk kevésbé jó, hallásuk kiváló. Akár lesre megyünk vagy cserkelünk, fontos a szél irányát figyelembe venni, gyakran ellenőrizni. Ha a szél Rólunk fúj a vad megjelenésének várható iránya felé, a disznó könnyen szagot kaphat és akár több száz méterről is elkerül. Sokféle módszert használunk a szélirány meghatározására. Téli hidegben elég a leheletünk páráját megfigyelni, dohányosok a szálló cigaretta füstből, gyufa füstjéből, buborék fújásból, hintőpor vagy púderes liszt levegőbe permetezéséből látható. Az internetről származó időjárásjelentésekben is ellenőrizhető az adott terület napi széliránya, persze hegyekben más a helyzet.

Előzzük meg a felfázást

A téli hideg lesvadászatok alkalmával az esetek többségében deszkára ülünk. A köztes szigetelő réteg csak a nadrág és az alsó ruházat. Még fiatal vadász koromban mindegy volt, de ahogy megyünk bele a korba, már nem mindegy. Nemcsak a komfortérzetünkre figyelünk, a kényelmetlenség mellett gyakoribb lehet a sűrűbb vizelési inger is. Aki erre hajlamos, gondot jelent a mocorgás. A legjobb megoldást egy darab hungarocell lap jelenti, amire ülünk. Ez az anyag köztudottan kiváló hőszigetelő és szinte melegít. Másrészt nyugodtan ott lehet hagyni a saját lesen is, nem fogják ellopni. Természetesen lehet kapni vadász boltokban összehajtható thermo ülőpárnát, ami ugyancsak megteszi.

Hol célszerű meglőni a vaddisznót?

Minden vadat úgy kell elejteni, hogy a lehető legkevesebbet szenvedjen. A pirossal megjelölt zónán belülre érdemes céloznunk.

A levegő hőmérséklete befolyásolja a lőszer gáznyomását. A nagy mínuszokban a gáznyomás lecsökken, ezért a lövedék kissé alacsonyabbra mehet. Fontos, hogy a pontos lövéshez a fegyver csöve száraz legyen, ne tartalmazzon olajat. Ezért ha a fegyverün csövét belülről megtisztítjuk, szárazra húzzuk ki, és próbalövéssel ellenőrizzük a fegyver hordását. A mai céltávcsövek már rendelkeznek dioptria állítási lehetőséggel, használjuk ki ennek beállítását az éles látáshoz. A fegyver csöve és a tus előagy között megfelelő hézagnak kell lennie. Ha egy papírlapot könnyen át tudunk húzni a cső és a tus között, akkor megfelelő a távolság. Ez a pontos lövés egyik feltétele.

Szárazság idején

A globális felmelegedés miatt egyre melegebbek a nyarak, gyakran kiszáradnak a kisebb tavak, vízfolyások. Ilyenkor érdemes felderíteni hol van víz a területen, mert a disznó is a közelében lessz. Készíthetünk mesterséges dagonyát, ahol a vad hűsölhet, tisztálkodhat, vizet vehet magához. Ne feledjük, nagy szárazság idején a vad később mozdul. A vaddisznók szervezete nehezen viseli a meleget, nem tudnak izzadni, nincs verejték mirigyük. Ezért is találhatók meg a nappali búvóhelyeik a legsűrűbb, fénytől védett hűnösebb helyeken.

Kíváncsi Fáncsi

A vaddisznó rendkívül intelligens vad, ugyanakkor nagyon kíváncsi. Ez utóbbit célszerű az előnyünkre használni. Kísérletezhetünk többféle takarmány ízesítésével, erjesztésével. Kedveli a savanykás illatot, silót. Egy barátomnak a vörösborral erjesztett kukorica vált be leginkább. Sőt egy német vadász ismerősöm szerint a vaddisznó szereti a játékokat, szeret játszani. Ő a szórójához egy gumikülsőt kötött fel a fára, ami majdnem a földig lóg. A disznók rendszeresen bökdösik, harapdálják.

Bükkfa kátrány

Vaddisznó csaliként használjuk. Egy fatörzset becsorgatva az erős aromával hamar megtalálja a vaddisznó, hozzá dörgölőzik, megharapdálja és próbálgatja a fán az agyarait. Felkeni rá a dagonya utáni sarat, ahol a kenés magassága a disznó nagyságára utal. Sokáig visszajár a fához és azt közösen használja a többi disznóval. A Decathlon áruházban kapható folyékony francia vaddisznócsalik is kiválóak és árban sokkal barátságosabb, mint a német termék.

A fegyverlámpa fényének színe és ereje

Nem mindegy, ezt kell mondjam, mert tapasztaltam. Az amerikai íjászvadászok vörös vagy zöld fénnyel világítják meg a szórókat, vadakat. Magyarországon is használatosak a fegyverlámpa elé rakható színes szűrők. A fenti színeket a vaddisznó nyugodtabban érzékeli és nem ugrik meg azonnal. A lámpa erőssége ugyanígy számít. Nyílt terepen vagy ahol messzebbre kell lőni, kiválóan használom az erősebb Olight M2X-UT lámpát. Egy zárt erdőben azonban ez az 1020 lumenes lámpa gyakorlatilag fényrobbanást idéz elő és azonnal elugrásra készteti a disznót. Harmadjára jöttem rá, ezért már a kisebb TN11-et teszem fel az erdőre. A hegyekben az egyik barátom utál sötétben vadászni, ezért a szórója felé egyszerűen felkötött egy napelemes ledlámpát. Nem kellett egy hét, a vad megszokta a szórt fényt.

Szóró

Aki szórón vadászik, sok takarmányt megspórolhat, ha szemes helyett, kukorica darával vagy törtszemmel etet. A vaddisznó a darát ugyanúgy felveszi, sőt betúrja a földbe. Ez egy idő után megerjed, szaglik és visszajár rá a vad, több időt tölt el a szórón. Heti 3-4 kiló kukorica dara elég ahhoz, hogy a vaddisznó visszatérjen. A rendszeresség a lényeg. Ugyanakkor el tudom mondani, hogy a vadőr ismerősöm másként gondolja, pont ennek az ellenkezője. Ősz végén egy IFA platónyi tört szemet leborít a szórójára és egész tavaszig vadászik rajta. Sosem kell addig etetnie, a vad mindig talál ott takarmányt.

Hasznos: Vadászati idények 2022

vadászati idények 2022

Ne hagyd ott a lábszagod!

Mielőtt a területen gyalogosan közlekedünk, érdemes a cipőnk talpát illatanyaggal befújni. Sokféle gyümölcsillataroma kapható pl. horgászboltokban, van aki gázolajjal keni be, vagy kukorica illatú sprayvel befújja. Annyi biztos, hogy jó! Egy alkalommal a süldő, mint egy rendőrkutya jött a leshez a lépteimet szaglászva. A régi időkben vadászó nagyjaink is alkalmazták már ezt a rafinált praktikát, ők azonban a vaddisznó hullatékkal kenték be csizmájuk talpát.

A jó időzítés

Azt mondta egy híres magyar vadász, hogy az orvvadászok elleni eredményes vadőri munka lelke a jó időzítés! Ezt elmodhatjuk a vaddisznó vadászatánál is, hacsak nem hajtásról van szó. A disznó az esetek nagy részében közel azonos időpontban keresi fel a szórót. Szóró óra vagy vadmegfigyelő kamera segít abban, hogy visszanézzük a szóró látogatottságát és a megfelelő időpontot megtudjuk.

Körültekintően a ruházatot illetően

Törekedjünk arra, hogy vadászruhánk minél csendesebb anyagból legyen. Legjobbak a gyapjú, loden, polár anyagok vagy a speciális több funkciós forradalmi vadászruházat, bár ez nem olcsó. Manapság a ruhánk már lehet vízálló és ugyanakkor lélegző, ultrakönnyű, hangtalan, uv álló, 3D és még sorolhatnám. Bár a vaddisznó nem képes a fülét körbe forgatni -nem is radar- de hatalmas a fülkagylója és ez sok információt vesz. A nyakát sem tudja fordítani, de ha irányunkba áll, akár 50 méterről meghallja a ruhánk által keltett zajt. Az íjászoknak sokkal közelebb kell férkőzniük az elejteni kívánt vadhoz, mint a fegyverrel vadászónak. Ezért kifejlesztették számukra a szagblokkoló anyagokat, amit persze Mi vadászok is használunk. Ez minimálisra csökkenti az ember kiáramló szagát.

Az információ kincset ér

Ha területes vadász vagy és nincs elég időd kijárni, érdemes alkalomadtán beszélned néhány gazdával, földtulajdonossal. Ők nap mint nap mozognak a területen. Jelezd nekik, hogy szívesen vennéd ha szólnának, amennyiben vaddisznó kártételét tapasztalják. Cseréljetek mobilt, és beolajozod az információs csatornát, ha felajánlasz egy kis vadhúst a kompetenciádból, ha sikerül disznót lőnöd. Túrás, taposás károknál, de akár dagonyák észlelésekor is szólhatnak…ha még nem előzött meg valaki!

Erős szél

Nagyon szeles időjárás kedvezőtlenül hat a disznó mozgásra. Ilyenkor nem érzi magát biztonságban a vad. Később vagy egyáltalán nem mozdul ki a nappali pihenőhelyéről.

A lövés után

Próbáljuk megjegyezni a vaddisznó pontos helyzetét a rálövés pillanata előtt. Amennyiben a disznó lövést követően nem maradt helyben, vizsgáljuk meg alaposan a rálövés helyét, keressünk nyomot: vért, szőrt, bőrt, letört ágat, csülök bevágódást stb…Én a zsebemben mindig tartok fehér papírzsebkendőt, vagy a kocsiban fluoreszkáló szalagokat. Ezzel megjelölöm utánkeresésnél a szakaszos jeleket. Így ha a következő vérnyomot nem találod, menj vissza a legutóbbihoz és vizsgáld újra.

Amikor zöldül a határ

Április május környékén már egyre nagyobb a takarás. Sok szórót beárnyékolnak a környező fák és nehezebben látni szürkületkor. Érdemes világos hátteret adni a szórónak, hogy a vad kontúrjai jobban látszódjanak. Tippek: szórd meg a szórót törtszem kukoricával, kukorica darával – világos sárga elszáradt növényeket, szalmát teríthetsz szét – a szóró fölé behajló ágakat érdemes levágni – korábban esett szó az olcsó kerti lámpákról – fűrészpor aljzatnak szintén megfelel

Illat fegyver

Vadászboltokban, webáruházakban, horgászboltokban sokféle gyümölcs és más aromát lehet kapni vadcsalogatáshoz. Ezeket a kukoricára, vagy földre, fára locsolva lehet eredményesen használni. De akár Te is kísérletezhetsz! Persze csak természetes alapanyagokat használj. Egyet azonban tudni kell! A vaddisznó okos állat. Nem fog egyből odatrappolni és keresztbe fordulni. Az idegen szagok óvatosságra intik, de ugyanakkor csábítják is. Előbb utóbb a kíváncsisága győz. Légy türelmes! Eltelhet 1-5 nap is, mire rááll az illatra. Intenzív aromák jobb eredményt hoznak. A bükkfakátrány is förtelmesen erős illatú, és ha összekened a kezed vele, napokig fogod hurcolni az illatát.

Kukoricázzunk

Amikor a kukoricának már erősebb vastag csövei vannak, a vaddisznó előnyben részesíti a kevésbé érett és lédús csöveket. Keressük a ritkás foltokat a táblában, ezeket a helyeket célszerű leülni és még a látási viszonyok is jobbak. Előtte azért nyomoljuk le egy eső utáni napokon a mozgást.

Makkozzunk

A makk a vaddisznó kedvence. A korai makk kesernyés ízű, ezt nem annyira kedveli. Annál inkább a későbbi édes makkot, aminek az íze is hasonlít a csicsókához.

Vadkáros helyek

A kukorica, búzatáblák gyakran erdő mellett találhatóak. Itt sok esetben észrevétlenül, takarásban vált be a disznó. Azért is fontos, hogy a táblát körbejárva megkeressük a beváltó helyeket. Amikor lesben ülve meghalljuk, hogy az erdőben törik a gally, jön a disznó, a fegyvert már érdemes kézbevenni és a hang irányában készülni. Sok esetben megáll a disznó a nyiladék szélén, da van, hogy a kukorica sorja közt csak néhány másodpercre látható. Értékes másodperceket nyerhetünk, ha már a fegyver meg van támasztva mire kiér a vad. Ha közel várható a disznó, ne vesztegessük az időt kereső távcsövezéssel. Szabad szemmel vagy céltávcsőben is látni fogjuk.

A disznó határozott jószág

Ha valahol ki akar jönni, akkor ki is jön!Való igaz, hogy a szaglása kiváló, de az éhség nagy Úr! A magányos öreg kan kivételével, ha a vaddisznó szagot is kap Tőled, legfeljebb fúj egyet és visszahátrál. Az a tapasztalatom, hogy később újra megpróbálja használni ezt a váltót, de már óvatosabban. Ki fog jönni az esetek nagyobb részében, de ehhez a szélnek kell fordulnia vagy ha mód van rá, változtass a pozíciódon. Ülj arrébb, ahol jobb a szeled.

A levegőről nem is gondolnád…

Összetevői színtelen, szagtalan és íztelen gázok. Levegővételkor 500ml levegőt lélegzünk be percenként 14-16 alkalommal. Így a légzési perc térfogat 8 liter. Amit kilégzünk az szagos, büdös. A lakosság felét érinti a kellemetlen szájszag. A halitázisban szenvedők szagló szerve hozzászokik az állandó ingerhez, ezért nincs tisztában a saját szájszagával. Nem mindegy a vadászat előtt mit eszel, fogyasztassz-e alkoholt vagy cigarettázol. A rossz lehellet fő okai a kellemetlen szagokat kibocsájtó baktériumok, bizonyos ételek (hagyma, hal), gyomorbántalmak.Ebből tehát percenként 8 liter megy ki a levegőbe és rossz szél esetén a disznó szagot kap. hamarabb megérzi, mint az emberszagot! Megoldás: igyál sok vizet, csökkentsd a gyomorsavat, rágj valami növényi aromás rágót. Ez utóbbi fokozza a nyáltermelést, ami mókimossa a baktériumokat. Zöld teát is ihatsz. A petrezselyem, kapor, koriander, bazsalikom átmenetileg elfedi a szájszagot. Alkoholt csak vadászat után. És itt találtok egy nagyon korrekt alkoholkalkulátort, amivel ellenőrizhető az alkohol hatóideje: Alkohol teszter

Kocogó pockok

Aratást követően 2-3 napig a nagy disznók kijárnak pockot fogni a tarlóra. Többször volt részem abban az élményben, mikor a a nagy test egy macska óvatosságával cserkészi be a pockokat. A fehérje bomba mindig kell nekik. Közben a kis ragadozók is megjelennek, nagyon izgalmas egy aratás utáni vadászat. Főként ha holdvilág van.

Tanácsok hideg időjárásra

A vaddisznóvadászat talán legszebb időszaka a tél, mikor fehér hó borítja a tájat és csikorognak a mínuszok. (meg a fogunk) Ilyenkor működik leginkább a szóró, indulnak a vaddisznó hajtások. Nincs rosszabb annál, mikor a vadász fázik a lesen. A testünk szinte önmagától remeg, ez egyfajta védelmi reakció is a megfagyás ellen. Az egyik legfontosabb, hogy végtagjainkat melegen tartsuk. Mondják is, lábáról fázik meg az ember. Fej, kezek, lábak melegen tartása fél siker. Sapka, kesztyű, lábmelegítő. Mínusz 5 felett szívesen használom az usanka sapkát. Az oroszok nem hülyék. No nem feltétlenül egy több tízezer forintos Blaser márkára gondolok, hanem akár egy műszörme divat usankára 2-4 ezer forint. Bánya meleg. A Solognac szintén jó árban forgalmazza a Decathlonban téli sapkáit, kesztyűit is kiváló thermo zoknijai vannak. Ruházatot illetően a Solognac Stratermic jelzéssel ellátott darabok minden igényt kielégítenek. szélálló, könnyű, hőszigetelt, légáteresztő? Mindig az adott vadászati mód figyelembevételével válasszunk.

Az optimális hőkomfort eléréséhez valóban fontos a réteges öltözködés. Alsó ruházatunk vezesse el a párát, izzadtságot. Utóbbi kényelmetlen és hűtő hatással van a bőrre, ilyenkor szokás megfázni. A megfelelő ruhaméret megválasztása is fontos! Legjobb, ha módunk van felpróbálni a ruhát, ez ugye internetről nem megy. Ha nagyobb a ruha, nem fog jól hőszigetelni. Ha szűk a ruha, nincs légréteg a bőr és az anyag között. Legalább 7-25mm vastag légréteg kellene. Természetesen mindenkinek más a hidegérzete, függ a kortól, testsúlytól, egészségi állapottól.

Áldott eső

Az eső lenyomja a szagunkat, elnyomja a zajunkat és hamarabb kelti a vaddisznót. Az eső a barátunk. Az eső feláztatja a talajt, elő csalja a csigákat és gilisztákat. Könnyebb túrnia a réteken és kevésbé óvatos. Az eső mindig tartogat kellemes meglepetéseket. Olykor a vízmű baja is meggyűlik a vaddisznókkal, mert előszeretettel túrják fel a gátoldalakat.

Földi les

Ha nincs magasles a földi les is teljesen megfelelő vaddisznóvadászathoz. A szélirányra nagyon figyeljünk és nem árt, ha takarásban vagyunk. Én földi leshelyhez kényelmes ülő alkalmatosságot használok. Háromezer forint körül vettem un. bankett széket, ami egy párnázott és összecsukható fémkeretes szék. Könnyű és nem nyekereg, mint a fa székek, háttámlája miatt kényelmes az órákig ücsörgéshez. Fa lesbódé, vagy valamilyen álcaháló kifeszítése is megfelelő. Fontos, hogy a célzáshoz legyen támaszték. Lőbot vagy fa. Én spec a széken ülve lövök és ehhez a magassághoz készítettem lőbotot.

A pocsolyák

A vadászterületen közlekedve, gyakoriak a földes úton olyan hajlatok, amiben megáll a víz. Ezeket a pocsolyákat gyakran keresik fel a vadak. Az őzek, szarvasok isznak belőle, a vaddisznók előszeretettel használják fürdésre, dagonyázásra. Egész teknőket fekszenek ki, amikor már csak a sár marad. Nagyon jó nyomokat lehet kiolvasni a látogatókról, és ha frissek a nyomok, érdemes kiülni székre vagy akár távolabb az autóval félrehúzódni és onnan lesni. A pocsolyák tavasztól ősz végéig összeszedik a vadat.

Egy kis anatómia. A vadat törekedni kell olyan helyen meglőni, hogy a lehető legkevesebbet szenvedjen.

C:internet

A türelem

A vaddisznóvadászat során is fontos tényező, hogy a vadász legyen türelmes. A lesvadászat esetén, ha ismeri a vadász a területen mozgó vaddisznók várható megjelenésének körülbelüli idejét, akkor nincs gond, tervezhető a les időtartama. Mifelénk például a vadőrök sötétedés előtt egy órával mennek ki és sötétedés után egy óráig vadásznak. Ha mozog a disznó, akkor általában ilyenkor jön szóróra is. Persze ez nem törvényszerű. A vaddisznó kondák szinte egész éjszaka mozognak, megjelenésük, útvonalaik megismeréséhez sok időt kell kint tölteni a területen. Ha a lesünk erdő mellett van, fontos, hogy figyeljük mit mond az erdő? Mikor a madarak elhallgatnak, elindulnak a nagyvadak. Az őz riasztása, fácán rikoltozása, ágak reccsenése, az esetek többségében vaddisznót jelez. Mivel az ember hallása jóval gyengébb, gyakran kiviszem magammal a lövészethez használt elektronikus fejhallgatómat. Ezzel jóval messzebbre behallok az erdő életébe, hol jár a disznó, vagy egyáltalán mozog-e valami?

Zajkeltés

Les vadászatnál nem szabad hangos dolgokat művelni. Ha mégis véletlenül zajt keltünk, akár lesen vagy cserkelés során, és úgy gondoljuk, hogy a vad a közelünkben van, némán mozdulatlanul várakozzunk tovább. A vad a zajra figyelmes lesz és tekintete a hang irányába néz, de ha mozgást nem lát és további zajokat nem hall, megnyugszik.

Túrások

Gyakran találkozhatunk a vaddisznó egyik táplálékszerzésének, a túrásnak jeleivel. Túrás kár gyakran keletkezik gát oldalakban, vetésben. Azt mindenesetre megfigyeltem, hogy a friss túrásokat követően a feltúrt területet már nem látogatja a disznó. Valószínűleg ez azzal magyarázható, hogy alapos munkát végeznek és ami ehető pajor, báb, giliszta és más fehérje forrás, elvetett mag, azt elpusztítják.

Globális felmelegedés

Sajnos érzékelhetően egyre szárazabb, melegebb az időjárás. A vadak sok helyen nem jutnak vízhez, ezért a növények fogyasztásával kénytelenek nedvességhez jutni. Ilyenkor a vaddisznó a napraforgóban nagy kárt tesz. A növények szárát elrágja, így földre borítja a napraforgó tányérját és elfogyasztja a benne lévő magokat. A júliusi hónapokban tüzetesen járjuk körbe a napraforgó táblákat, mert valahol biztosan bejárnak. Gyakran az éjszakai vagy hajnali órákban (1-4 óra között) a lédús lucernát legelik. Persze korábban a gabonában is garázdálkodtak.

Még az őz is hajnal 2-kor mozog

Szűkül a határ

Ahogy kezdik a kukoricát, napraforgót vágni a disznók beszorulnak az erdőre. Keresik a helyet, és már rendszertelenül, de felveszik a szórót is. Az őszi csapadékos napokon a felázott erdőben túrkálva szerzik meg a szükséges fehérje mennyiséget. Ilyen esős napokban, vagy közvetlenül utána, főként teliholdnál is, legjobban szeretek cserkelni. A puha levéltakarón nem hallatszik a lépted, hátha még a búgást is elkapjuk, még jobb.

Belőhető az időpont, mikor jönnek

Mint ahogyan a horgászatban a szolunáris tábla jelöli a halak kapási időszakát, a vadászatban is létezik egy ilyen „jóslás”. Több tényező befolyásolhatja a vadak mozgását, de egyértelműen az időjárás is benne van a pakliban. A hold állás, szél, csillagok állása, frontok. Ez mind kihat a vadak vegetatív idegrendszerére, csakúgy, mint ahogyan mi is megérezzük a frontot, sokan vérnyomással, fejfájással küzdenek. Használok egy rendszert, ami többnyire bejön. Mondjuk 10-ből 7 szer, azért ez már elég jó arány. Vadkamerával is tudom igazolni, hiszen az adott napokon a disznók többnyire ott vannak a szórón. A rendszer erre a napra 21.30-01-30-ig jelzett aktív vadmozgást. Előtte se , utánna se semmi. És ez így is van. Ráadásra a saját vadászterületedet is be tudod rögzíteni gps koordinátákkal ahhoz, hogy előrejelzést tudj készíteni.

Lövés utáni keresés

Még este is próbáljuk memorizálni a rálövés helyét és közvetlenül a rálövés után figyeljük melyik irányba mozdul el a vad. Nyilván az a legszerencsésebb, ha lövést követően helyben marad, de ilyenkor is töltsünk utánna, mert gerinc – gerinctüske lövés esetén a gyors összerogyást követően a disznó hamar lábra állhat. A lövést követően hallgatózzunk, mert a sebzett vad betegen történő menekülésekor gyakran nekimegy bokornak, fának. Haláltusája során a fekvő disznó hangosan rúgdossa a száraz füvet, levelet és hörgő hangot hallat. Várjunk ki, ne menjünk rá azonnal, mert tovább menekülhet. Általában 15-30 percet szoktam várakozni, de olyan is előfordult, hogy ez alatt az idő alatt a tapasztalatlan malacok visszajöttek a szóróra. Hóban a láb és vérnyomok szépen látszanak. Elsőként a rálövés helyén keressünk jeleket. A vér színéből, csont és szőr maradványokból következtethetünk a találat helyére. (ez egy hosszabb fejezet lesz) Fegyverünk töltött, biztosított állapotban legyen és ha variálható a nagyítása céltávcsövünknek, utánkereséskor vegyük a legkisebb nagyításra. Körültekintően, lassan kövessük a sebzett disznó nyomát. Az utolsó vért jelöljük meg valamivel, Én pl. fehér papírt szúrok a gallyakra vagy fluoreszkáló zsinórt kötök fel. Figyeljük, a nyomnak melyik oldalára, hová cseppent a vér. Figyeljük a fatörzseken lévő kenéseket, ilyenkor a sebzett disznó már szédül és neki megy a fáknak. Sok esetben nincs vérnyom a lövést követően, de ebben az esetben is kötelességünk mindent megtenni, hogy biztosan meggyőződjünk arról, eltaláltuk vagy elvétettük a vadat. Egy rosszul megválasztott lőszer, ahol nincs kellő stresszhatás és ölőerő, gyakran nem okoz látványos vérzést, és a vad később elpusztul. Mikor a disznók télire jól meghíznak a makkolástól, testüket vastag zsírréteg védi. Ilyenkor is előfordulhat, hogy a zsír bezárja a sebet és legfeljebb futása közben csak pár csepp vért találunk utánna. A legjobb, ha egy jó vérebbel tudunk utánnamenni, persze ez a lehetősége nem mindenkinek van. Mindenesetre ha hibázunk, akár egyszer vagy többször is, feltétlenül ellenőrizzük próbalövésekkel a fegyvert, mert: Nem a vad eltalálása a cél, hanem a terítékre hozása, méghozzá úgy, hogy a vad a lehető legkevesebbet szenvedjen.

Védekezés a hideggel szemben

Egy vérbeli vaddisznó vadász mit sem foglalkozik a farkasordító hideggel. De bizony, ahogy az évek elszaladnak a fejünk felett, 40-en túl már visszajeleznek a fiatalkori lazáskodások. Gyakran több órát ülünk télen a leshelyen legnagyobb mínuszokban is. Oké, tudja már mindenki, hogy rétegesen kell öltözködni, de nem mindegy hogyan? Képzeljük el egy fej hagyma héjszerkezetét. Több réteg vékony ruha megfelelőbb, mint 1-2 réteg nagyon vastag ruha. A vékony rétegek közötti levegő (merthogy ez a legjobb hőszigetelő) mintegy légpárnás szigetelés védi a testet. Manapság rendkívül sokféle „okos” vadászruhát gyártanak. A modern vadász ruházat viszont sszehangoltan működik optimálisan. A rétegek közül a leghangsúlyosabb az, amelyik a bőrünkkel érintkezik. Ha valaki hamar és erősen izzad, funkcionális fehérneműre van szüksége. Fontos, hogy az anyag jól elvezesse az izzadtságot, ezáltal szárazon tartsa a bőrt. Második rétegnek gyapjú tartalmú fehérneműt javasolok. Hosszú ujjú ing helyett, inkább egy cipzáras nyakú könnyű polo pulóvert, amely szintén lélegző és kiengedi a nedvességet. Gyapjú polár és egy szélálló, vízálló, lélegző okos kabát, ami szőrme vagy gyapjú béléssel még jobb. Amit az utóbbi időben nagyon megkedveltem az a Decathlonban is kapható polár csősál. Nagyon kényelmes, szabadon mozoghat a nyakunk, meleg és ami még nagy előny, hogy egy mozdulattal felhúzhatjuk a szemünk aljáig, így mint egy maszk funkcionál.

Ha nem védjük megfelelően a fejünket, akkor a szervezet nagy mennyiségű hőt és energiát veszít el. A lesen ücsörgéshez legjobbnak tartom a szőrme vagy műszőrme béléses usanka sapkát. Cserkelni a sísapka forma polár vált be legjobban. Visszatérve a leshez, sokan használnak polár maszkot, amine hátránya, hogy a fül eltakarása miatt korlátozott a hallásunk. Erre egy egyszerű megoldás, ha a fülek helyén az anyagon lyukat vágunk ki. Jéger alsóként egy könnyű lélegző Solognac gyapjú polárt használok, de a magyar gyártményú rheuma szett is kiváló, merino betétes. A vadásznadrágom vesevédős, de külön is használok gyapjú vesevédőt. A testünk hőegyensúlyánál nagy jelentőséggel bír, hogy talpunkat melegen tartsuk. Erre csak az a válszom, gyapjú béléses thermo csizma a zokni alá pedig egyszerhasználatos lábmelegítő (pár száz forint) vagy talpfűtés. Kesztyűként az öt ujjas vagy a lehajtható megfelel, szőrme vagy Thinsulate béléssel. +1 tanács: Ha sokat vagy hegyre kell gyalogolni a magasleshez, ne öltözzünk be teljesen. A kabátot vagy vastagabb felsőt csak a lesen vegyük fel, mert mire odaérünk megizzadhatunk.

A fegyver

Manapság óriási a választék vadászfegyverekből. Sok esetben azonban a pénztárca szűkíti be a lehetőségeket. Úgy gondolom 150-250 ezer forint körüli ár között egészen jó fegyvereket lehet kapni. Én próbáltam szinte valamennyi amerikai most kapható Browningot, Winchestert. Az alábbiakban a legújabb 2018-as Winchester XPR-ről található egy rövid bemutatóm: https://www.youtube.com/watch?v=-QVI_KxIz_M

Vörös fény

Sokan esküsznek arra, ha vörös előtétet teszünk a fegyverlámpa elé, állja a disznó. Én kipróbáltam. Rendeltem a taktikailampa.hu oldalról. Feltettem ezt az ezüst vörös előtétet, és 30 méternél tovább nem láttam vele. Aztán elkezdtem kísérletezni. Egy műanyag kínai bicikli lámpa előtét hozta meg a sikert. Viszont! Nem szabad telibe világítani folyamatosan a disznót. Ötből három elugrik. A taktika az lett, hogy egy pillanatra villantom fel célra tartva. Ekkor észre sem veszi, de Én már nagyjából belőttem hol van. Aztán 2 másodpec, majd 3. No, ez alatt meg kell lőni. A malacokat nem érdekli különösebben a vörös fény, végig nézegettem őket perceken keresztül. A nagyobbak dörzsöltebbek. Úgy kell feltenni a fegyverlámpa elejére a vörös burkolatot, hogy az lefedje a teljes lámpa átmérőt. Az Olight Mx3-val 70 méterig tudok lőni kínai bicikli lámpával. Tökéletes…

Dupla szóró = dupla esély

A vaddisznó nem csak rafinált, de rendkívül jó szaglású és hallású is. A szórót az uralkodó szélirány figyelembevételével kell elhelyezni, azonban a szél iránya gyakran változhat. A disznó nem csak szél ellen vált általában, hanem a szélirányra merőlegesen is. Gondoltam készítek a fő szórón kívül, egy másik kisebb szórót is, amit igyekeztem egy váltóhoz közel elhelyezni. Hamar felvette ezt is a sertevad. Többször előfordult, hogy az egyik szóróra nem volt jó a szél és megugrott a disznó, majd pár perc múlva a másikon, a számára biztonságosabban jelent meg. Általában mindkét szórót felveszi. Legutóbb jártam úgy, hogy az északi szóróra jött ki két süldő. A szél jó volt, azonban a sötét miatt használnom kellett a fegyverlámpát. Alighogy felvillant a zöld fény -már erre sem lehet mérget venni- elugrottak. Maszatoltak még pár percet az erdőben, de nem jöttek vissza, viszont elindultak a másik szóró felé, ahol sikerült terítékre hozni az egyik süldőt.

Elektronikus fülhallgató

Minden vadász számára javasolt. A lövészet során fellépő zaj nagymértékben károsíthatja a hallásunkat. Sajnos ezt Én is megtapasztaltam, olyannyira, hogy maradandó halláskárosodást diagnosztizáltak. Sok esetben elég az, mikor a lövés irányával szemben fúj a szél vagy részben zárt térből adunk le lövést. A fülcsengés, fülzúgás életünk végéig elkísérhet. Az elektronikus fülhallgató egy kiváló eszköz! A nagyon halk hangokat felerősíti -ezért lesvadászaton is használom-, a 93 decibell feletti hangokat, amely veszélyeztetheti a hallást, blokkolja, kiszűri. Így a lövés hangját jelentősen letompítja. Már ha Magyarországon nem engedélyezett a hangtompító használata, legalább ezzel az eszközzel védjük a hallásunkat, mert a legdrágább kincs az egészség! Példa: az eszközzel akár egy kisebb rágcsáló hangja is hallható 30-50 méterről, nem hogy a közeledő disznóé. Az őzbak riasztása akár kilométerről is hallható.

Browning BXC – az ajánlott lőszer

Próbáltam, bevált. Vastagbőrű nagyvadak vadászatára kifejlesztett lőszer. Az USA-ban medvére, jávorszarvasra használják. Hazánkban gímre, vaddisznóra. Az eloxált alumínium csúcsú lövedék mély behatolásra képes, a csontok nem képeznek akadályt. A lőszer hüvelye nikkelezett, ez nem csak a design, hanem a felület súrlódási együtthatója alacsonyabb, mint réz társaié, így könnyebben és gyorsabban lehet ismételni, valamint korrózióállóság szempontjából is előnyösebb. A ballisztikus mutatók kimagaslóak. A lövedék gyors és ellenőrzött terjeszkedésű. Felgombásodott maradványteste közel 100% megmarad, így maximálisan adja át az energiát. 30.06 kaliberben: tömeg 11.99gr, sebesség 100 méteren 762m/s, energia 100 méteren 3.480J. Forgalmazza a Vadvil Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük